Mimari Tasarım Stilleri - Dekorasyon Tarzı - Mimari Tarzlar
mimari tasarım

Mimari Tasarım Stilleri

Daha çok tatlı mı seversiniz yoksa tuzlu mu? Et ağırlıklı mı yoksa sebze ağırlıklı mı? Herkes yemek konusunda kendi zevklerini bilir. Fakat konu yaşadığınız alanın dekorasyonunu yapmaya geldiğinde kafanız karışabilir. Çünkü geçmiş yıllar boyunca bir sürü mimari tasarım stilleri ortaya çıkmıştır. Gelişen teknoloji ile bu dekorasyon tarzlarına sahip tüm dünyadaki mekanları kolaylıkla görüp, beğenebiliyoruz. Fakat hangisini tercih etmeniz gerektiğini bilmiyor musunuz? İşte bu yüzden sıklıkla kullanılan mimari tasarım stillerini en basit haliyle bilip, dağınık düşüncelerinizi toparlayabilirsiniz.

Farklı mimari tasarım stillerinin bir arada kullanımları elbette mümkündür. Lakin genellikle birbiri ile uyumsuz görünen tasarımlara neden olabilmektedir. Örneğin çiftlik evini andıran bir tarzda (rustik) salon yaptırdığınızı düşünelim. Her yerde işlemeli ağaçlar ve taş kaplamalar var. Buraya son derece modern, sade ve yalın hatları olan bir şömine yaptırırsanız uyumsuz bir dekorasyon yapmış olursunuz. Taş kaplamalı ve masif ağaç süslemeli bir şömine doğru tercih olacaktır.

Klasik Mimari Tasarım

Geleneksel ve ihtişamlı çizgileri seviyorsanız, klasik tasarımın gösterişli, şık ve özenli havasını seviyorsunuz demektir. Klasik tasarımda oymalar, desenli kumaşlar, süslemeli kartonpiyerler, kornişler, duvar çıtaları, Fransız kapılar, bol bol ahşap detaylar sıklıkla kullanılan öğelerdir. Boşta kalan kolon, kiriş ve tavanlarında mümkün olduğunca süslenmesi ile bütünlük sağlanır. Mobilyalarda işlemeler, dekoratif kulplar, işlemeli kumaşlar, altın işlemeli seramikler ve aksesuarlar bu dekorasyon tarzının en dikkat çeken unsurlarıdır. Mekanları süslemek için bol bol aksesuar kullanılır. Eğimli çizgiler birçok mobilya ve eşyada tercih edilir. Zengin renk seçenekleri barındırır.

Modern Mimari Tasarım

Modern tasarım her öğede sadeliği yansıtır. Düz, sade ve net çizgilere sahip, çağdaş hayatı yansıtan bir stildir. Renk seçimleri mümkün olduğunca basit renklerden tercih edilir. Modern tasarımlarda metal, çelik ve cam gibi malzemeler objelerde kullanılabilir.  Modern tasarımlarda mobilyalar, aksesuarlar ve tüm dekorasyon objeleri, genel anlamıyla abartıdan uzak, sade ve zarif olarak kullanılır. Modern tasarımlarda aksesuarlar geometrik şekillere sahiptir. Mekanı kalabalıklaştıracak gereksiz objelerden, eşyalardan kaçınılmalıdır. Modern tasarımlarda aydınlatma elemanları çağdaş hatlara sahiptir.

Modern tasarım, klasik tasarımdaki yaldızlı kumaşlar, çiçek desenleri, geleneksel çizgileri ve oymaları gibi öğeleri pek barındırmaz. Mobilyalar genelde kumaşlarla veya püsküllerle kapatılmayacak şekilde sade olarak tasarlanır.

Rustik Mimari Tasarım

Çiftlik ve köy evlerinden ilham alan bu dekorasyon tarzında, ağaç objeler, örgü battaniyeler, keten gibi doğal kumaşlar, etnik desenler, gösterişli avizeler ve dev kitaplıklar bu stilin ana unsurlarıdır. Klasik stile benzemekle birlikte, objelerin daha ferah ve sade alanlarda kullanılmasıyla doğal ve fonksiyonel ortamlar sunar. Duvarlarda ve şöminelerde taş kaplaması sıklıkla tercih edilir. Tavan döşeme ve kirişlerinde, ahşap elemanlar kullanıldığında çok sıcak bir hava oluşturur. Modern öğeler barındırabilir.

İskandinav Mimari Tasarım

Adından da anlaşılacağı üzere İskandinav ülkelerindeki sade ve doğal yaşamdan esinlenen bu tarzda bol bol ahşap öğeler kullanılır. Açık renk paletleri tercih edilir. Ağırlıklı olarak beyaz ve grinin tonları kullanılır. İskandinav tarzı sade, abartısız ve zarif çizgiler barındırır. Tüm dekorasyon ürünleri doğallığı yansıtmalıdır.

Endüstriyel Mimari Tasarım

Endüstriyel tasarımın uygulandığı bir mekan, eskiden depo, imalathane veya atölye gibi amaçlarla kullanılan bir yerin, yenilenerek bir yaşam alanına dönüştürülmesiyle veya o tarzdan ilham alınarak dekorasyonu yapılan özel mekanlardır.

Tuğla, sıva gibi tamamlanmamış ham dokular tercih edilir. Sıhhi tesisat boruları sıva altından değil de genelde sıva üstünden geçirilerek gizlenmez. Böylece mekana metalik bir hava katılır. Yüksek tavanlardan sarkıtılan metalik aydınlatma elemanları da bu bütünlüğü sağlar. Renk paletleri olarak nötr renkler tercih edilir. Renkler sade olarak kullanılarak 2.planda tutulur.

Sahil Evi Coastal Mimari Tasarım

Sahillerin karakteristik görünümünden esinlenen bu dekorasyon tarzda nötr renk tonları tercih edilir. Seçilen bu renkler ortama, sade, zarif ve havadar bir etki katar. Sahillerin doğallığını yansıtan mavi ve yeşil tonları da kullanılabilir. Kullanılan objelerde deniz esintileri yer alabilir.

Dekorasyon Tarz Tercih Rehberi

Zaman

Hangi zamanlar hoşunuza gidiyor? Geçmiş mi yoksa günümüz zamanları mı?

  • Geçmiş tasarım tarzları : Klasik tasarım
  • Günümüz tasarım tarzları : Modern tasarım

Renk

Pastel veya nötr renkler mi yoksa rengarenk veya canlı renkler mi hoşunuza gidiyor?

  • Pastel veya nötr renkler ise: Klasik
  • Rengarenk veya canlı renkler ise: Modern, İskandinav, sahil evi (coastal)

Sadelik - Gösteriş

Sadelik mi yoksa gösteriş mi hoşunuza gidiyor?

  • Sadelik tasarım tarzı isterseniz : Modern, İskandinav
  • Gösteriş tasarım tarzı isterseniz : Rustik (kır evi), klasik

Yaşam Yeri (Şehir hayatı, kırsal hayat)

Şehir hayatı mı yoksa kırsal hayat mı hoşunuza gidiyor?

  • Şehir hayatı ise: Modern tarzlar, Endüstriyel tarzlar, İskandinav tarzlar
  • Kırsal hayat ise: Rustik tarzlar, sahil evi (Coastal)

Ayrıca Pinterest üzerinden dekorasyon örnekleri için mimari tarzlar sayfasına göz atabilirsiniz.

Ücretsiz olarak mimari tasarım yaparken, ihtiyaçlarınız doğrultusunda, zevkleriniz ışığında, yaşam tarzınıza uygun rahat ve konforlu kullanımınız ve mutlu günleriniz için tecrübeli ve dürüst ekibimiz ile hizmetinize hazırız.

LN YAPI müşterileri, ürünlerini kendilerine özenle tanıtan, tasarım aşamasında her türlü isteklerine cevap veren, sipariş teslimine kadar her aşamaya rehberlik eden uzmanlarımız tarafından aldıkları bu hizmetin ayrıcalıklarını çıkarıyor.

Hemen Arayın