İçindekiler
ToggleBoya
Ev dekorasyonu yapılırken son kaplama aşaması olarak boya yapılır. İyi yapılan boya uygulamaları ile dekorasyonunuza harika bir etki kazandırabilirsiniz. Bu yüzden boya çeşitleri nelerdir, boya seçerken nelere dikkat edilmeli bilmek zorundayız. Bu yazıda evinizi boyamak için kullanılacak boya çeşitleri ve boya renkleri seçimi hakkında bilgiler vereceğiz. Sizin de aklınızda duvar için boya nasıl seçilir, duvar için boya rengi nasıl seçilir, dış cephe boyası, iç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli gibi soru işaretleri varsa bu yazımız tam size göre. Boya işine karar verip boya uygulaması yapmadan önce bu bilgilere sahip olmanız, sorunsuz iş yapmanıza olanak sağlayacaktır.
Boyanın Kullanılacağı Cephe
Boya uygulamasında boyanın kullanılacağı cephe çok önemlidir.
- İç cephe boyası
- Dış cephe boyası
Boya İçin Uygun Hava Şartları
Özellikle dış cephe ve ev boya uygulamaları yaparken ortamın aşırı sıcak veya aşırı nemli olmadığı zamanları tercih etmeniz gerekmektedir. Boya kurumadan üzerine yağmur yağması durumunda da istenmeyen sonuçlar elde edileceği için mümkün olduğunca yağmur yağma ihtimali az, kuru ve normal sıcaklıktaki havalarda boya yapınız. Hava durumunu kontrol etmeden boya uygulaması yapmayınız.
Yapısına Göre Boya Çeşitleri
Su Bazlı Boya
Su ile inceltilen boya türüdür. Bu boyalar, suda çözünmüş mikro plastik bağlayıcı, dolgu maddesi ve pigment parçacıkları içerir. Kokusuz oldukları için iç mekanlarda güvenle ev boya uygulaması yapma imkanı sağlar. Yağlı olan boyalara göre hızlı kurur ve daha esnektir. Su bazlı olan boyaların fiyatları yağlı olan boyaya göre daha uygundur.
Su bazlı olan boyaların fırçadan temizlenmesi çok daha kolaydır. Beyaz ispirto gerekmez. Ev boya işleminde boyayı, sabun ile cildinizden aynı şekilde temizleyebilirsiniz. Yanıcı değildir, ancak çeşidine göre toksik maddeler içerebilir.
Sentetik Bazlı Boya (Yağlı Boya)
Sentetik boyalar, tiner ile inceltilen boya türüdür. Temizlenebilir olduğu için hijyeniktir ve ayrıca fiziksel etkilere karşı daha dayanıklıdır. Çoğunlukta demir ve metal akşamların boyası için kullanılır. Su bazlı olan boyalara göre koku yaptığı için, iç mekanlarda kullanım modası bitmektedir. Yağlı olan boyalar, su bazlı olan boyalara göre daha geç kurumaktadırlar.
Boya Parlaklığı
Boya uygulaması yapmadan önce boyanın parlaklık derecelerine bakalım.
- Mat
- İpeksi Mat
- Yarı Mat (Saten)
- Parlak
- Yarı Parlak
Duvar Boyası Çeşitleri
Silikonlu Boyalar
Silinebilir olduğu için hijyeniktir. Esnek yapısı sayesinde çatlamaya ve kabarmaya karşı dayanıklıdır. Silikonlu olan boyalar, plastik olan boyalara göre fiyatları pahalıdır. En popüler boya türüdür.
Akrilik Boyalar
Akrilik boya, reçine pigmentleri ve sudan (akrilik polimer emülsiyonu) oluşan bir boyadır. Su bazlı olduğu için yağlı olan boyalar gibi koku yapmazlar. Hızlı kuruma özelliğine sahiptirler. Sabun ve su ile hafifçe temizlenebildiği için hijyeniktir. Boya sıcak havada hafif yumuşak, soğuk havada bu esnekliğini kaybeder. Bu özelliklerinden dolayı tercih edilen bir boya çeşitidir.
Astar
İşlem öncesi yüzey temizlenmelidir. Astar, boya yapılacak yüzeyi sağlamlaştırmak, boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlamak, boya sarfiyatını azaltmak ve daha iyi örtücülük için ilk katta uygulanır. Boya uygulaması öncesi kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra boya yapılır. Yapılması her durumda zorunlu değildir ama tavsiye edilir.
Ev Duvarları İçin Plastik Boya Mı Yoksa Silikonlu Boya Mı?
Günümüz dünyasında teknolojinin hızla gelişmesi ile boya endüstrisi de yeni ürünler geliştirmektedir. Son zamanlarda ev duvarlarını badana boya yapmak için sıkça silikonlu olan boyalar mı yoksa plastik olan boyalar mı kullanılmalı soruları daha çok sorulmaktadır. Karmaşık boya özelliklerini bir yana bırakalım burada sorulması gereken en önemli 3 soru bulunmaktadır. Ev boya uygulamasından önce bu sorulara birlikte bakalım.
Boyayı silmek istiyor muyum?
Yanıtınız evet ise -> Silikonlu olan boyalar
Yanıtınız hayır ise -> Plastik olan boyalar
Duvarların nefes almasını istiyor muyum?
Yanıtınız evet ise -> Plastik olan boyalar
Yanıtınız hayır ise -> Silikonlu olan boyalar
Boya tutarları açısından ekonomik bir boya istiyor muyum?
Yanıtınız evet ise -> Plastik olan boyalar
Yanıtınız hayır ise -> Silikonlu olan boyalar
Boya Uygulaması Ve Boya Fiyatları
Anahtar teslim ve proje bazlı çözümler sunmaktayız. Boya ücretleri ve boya uygulaması için bize ulaşın. Ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanarak bilgi alabilirsiniz.
Ülkemizde boya için tercih edilen bazı firmalar Filli Boya, Jotun Boya, Marshall Boya.