Marküteri Parke ve Özellikleri - Nasıl Yapılır - LN YAPI
marküteri parke

Marküteri Parke

Farklı renklerde ağaçların doğal renkleri korunarak, ahşap kaplamaları kesip iç içe geçirilmesiyle zemine uygulanan bir yer kaplamadır.

Özenle yapılan bir sanat türüdür. Uygulanan bir model tekrar aynı şekilde yapılamaz. Ahşapta bulunan desen her seferinde farklılık gösterir, aynı deseni başka bir işte tutturmak mümkün değildir. Eskiden el eli yapılan marküteri parke işçiliği, şimdilerde yerini teknolojik makinaların lazer kesimine bırakmıştır. Farklı geometrik şekiller ve motiflerin masif parke ve papellere işlenmesiyle dekoratif yer tasarımları ortaya çıkar. Bunlara örnek olarak karo, madalyon, bordür, göbek gibi tasarımlar verilebilinir.

Ayrıca diğer parke türleri hakkında bilgiler almak isterseniz parke çeşitleri ve özellikleri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Marküteri Parke’nin Hammaddesi Nedir?

Marküteri parkenin hammaddesi ağaçlardan elde edilir. Bunlara örnek olarak akçaağaç, meşe, maun, cevizdir. Uygulanacak olan modelde mermer, fildişi gibi malzemelerin kullanılması ile mekanda tasarıma odaklı bir görünüm sağlanmış olur.

Marküteri Parke Kullanım Alanları

Uygulandığı mekâna zengin bir görünüm katar. Bu parkeler mimarlar ve iç mimarlar tarafından; özel tasarım yapılan mekanlar, büyük oteller,  kamu binaları, villalar gibi özel ve lüks kategorilerine giren alanlarda oldukça fazla tercih edilir.

Dekoratif bir amaçla hayatımıza girmiştir.  Bu parke modeli mekanınıza boyut kazandırmak için de kullanılmaktadır. Uygulandığı zeminde, ortaya yapılan bir göbek ya da odanın kenarlarına yapılan bir desen ile zengin bir görünüm kazandırır. Mimarlar tarafından sıkça tercih edilen bir seçenektir.

Marküteri Parke Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • Zemine dökülecek olan şapın yoğunluğu tok olmalıdır ve 3,6 cm aralığındaki bir kalınlıkta uygulanmalıdır.
  • Sağlam bir malzeme ile sağlamlığı kontrol edilmelidir; bu kontrol yapılırken herhangi bir iz ve toz oluşmamalıdır.
  • Zemine yeni dökülmüş bir şapın kuruma süresi, ortalama 7-8 hafta aralığını bulabilir.
  • Kuruma esnasında şapta oluşabilecek çatlaklar, kontrol edilip düzeltilmelidir.
  • Uygulama yüzeyi temiz olmalıdır. Varsa, boya, zift, çimento gibi inşaat artıkları temizlenmelidir.
  • Uygulama aralarındaki kot farklılıkları, 2 metrelik bir latanın, zemin üzerinde farklı yönlere yürütülmesi ile giderilebilir. 3 mm üzerinde fark olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Şaplı yüzey pürüzlü ise, yapıştırıcı sarfiyatını kontrol altında tutabilmek için, pürüzler düzeltilmelidir.
  • Bozuk yüzeyler bulunuyorsa, içeriğinde su bulundurmayan kimyasallarla üretilmiş tesviye şapı ile, bu bozukluklar düzeltilmelidir.
  • Ahşap marküteri parke uygulaması, taş parke, mermer vb. zeminlerin üzerine yapılacaksa; zemin asitle temizlenmelidir. Daha sonra çift bileşenli bir ön astar sürülmeli ve bunun üzerine özel bir şap uygulaması yapılarak sertleşmesi beklenmelidir.
  • Parke üzerine, ahşap marküteri parke döşemesi yapılacaksa; eski parkeler zımparalanıp cilası yok edilmelidir. Döşeme işlemi bu uygulamadan sonra yapılmalıdır.
  • Zeminde yerden ısıtma bulunması durumunda; şap tamamen kurutulduktan sonra, ısıtma serpantinlerindeki su ısısı 2-3 gün 30-35° seviyesinde tutulmalıdır. Döşeme uygulaması bittikten sonra 3-5°C`lik kademelerle gereken ısıya ulaşılmalıdır. Zemindeki parkenin belli bir ısı gerginliğinin olduğu göz önüne alınmalı ve ısı seviyesi 30-35°C sınırını geçmeyecek şekilde korunmalıdır.

Marküteri Parke Fiyatları

Anahtar teslim ve proje bazlı çözümler sunmaktayız. Marküteri parke fiyatları için bize ulaşın ve ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanarak bilgi alabilirsiniz.

Ülkemizdeki bazı parke üreticileri Ozan Parke, Marküteri Parke ve Dendro.

Hemen Arayın