Parke Çeşitleri ve Özellikleri - Derzli Parke, Derzsiz Parke
laminat parke

Parke Çeşitleri ve Özellikleri

Parke döşemelerde kullanılan organik bir kaplama malzemesidir. Doğallığından ötürü günümüz yapı işlerinde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile parke çeşitleri son derece fazladır. Derzli parke, derzsiz parke tiplerinde olmak üzere farklı dekorasyonlar yapmak için birçok renk ve model seçeneği mevcuttur.

İnsan nüfusunun artması ve çevre problemlerinden ötürü masif parke yerine daha fazlaca laminat parke ve lamine parkeler kullanılır.

  • Masif Parke, zemin döşemesi için doğal ahşabın bir türüdür. En kıymetli parke çeşitleri arasındadır.
  • Malzemenin hepsi ahşaptan tek parça halinde üretilmiştir.
  • Malzeme kaplaması yoktur. Tek parçadan oluşur.
  • İlk kullanılan parke türüdür. Geleneksel parke veya masif parke olarak isimlendirilir.
  • Uzun ömürlü, kaliteli ve dekoratiftir.
  • Ağaçtan yapılan doğal bir malzemedir.
  • Parke fiyatları açısından pahalı bir seçenektir.

Ayrıca daha detaylı bilgi almak için masif parke yazımıza göz atabilirsiniz.

Laminat Parke Nedir?

  • Laminat parke 4 farklı tabakanın sıkıştırılması ile oluşmuş kompozit bir malzemedir.
  • Laminat, yaptırılmak istenilen renk ve deseni, matbaada kağıda reçine emdirilmesi işlemi ile yapılan bir döşeme malzemesidir. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da ifade edilir, emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulma uygulamasıdır.
  • Ağaç görünümlüdür sentetik malzemedir, doğal ağaç değildir.
  • Laminat parke, kaliteli ahşaba göre daha ucuz olan MDF, HDF veya yonga levhaların yapıştırılmasıyla oluşturulur.
  • Yapıştırma işlemi sıcaklık ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen ölçülerde hazırlanır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme ya da cilalama gibi bir işlem istemez.
  • Parke fiyatları açısından, laminat parkeler diğer parke çeşitleri arasında uygundur, uygulaması kolaydır ve kısa bir sürede tamamlanabilir, bu özellikler göz önüne alındığında en çok kullanılan parke türlerindendir.
  • Uygulanması pratik ve diğer yer kaplaması ürünlerine nazaran en iyi fiyat performans ürünlerindendir.
  • Lamine parke, ahşap malzemelerin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine özel ağaçlardan kaplama yapılarak üretilir.
  • Lamine parkeler genelde üç katmandan oluşmakla beraber iki katmandan da oluşabilir. En alt ve orta katmanlarda yumuşak ağaçlar kullanılır. İki ağaç katmanı 5-10 mm kalınlığında ve parke oluşturmaya uygun nitelikte olan ahşaptan 2-5 mm kalınlığında katman ile birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır. Bu sayede malzemenin çalışması engellenerek hava koşullarından nemden rutubetten daha az etkilenmesi sağlanır.
  • Uzun ömürlü, kaliteli ve dekoratiftir.
  • Ağaçtan yapılan doğal bir malzemedir.
  • Sistre ve cila işlemleri masif parkedeki gibi uygulanabilir.
  • Çok fazla renk ve çeşitleri mevcuttur. Bunlara örnek olarak meşe, kayın, sapelli, doussie, akçaağaç, iroko, merbau gibi çeşitler örnek verilebilir. Parke çeşitleri açısından zengindir.
  • Lamine parkeler cilalı olarak sunulur. Montaj işlemi sonrasında düzeltme ce cila işlemi gerektirmez. Lamine parke ile laminat parkenin farkı laminat parkelerde kullanılan malzeme MDF’dir. Lamine parkelerde ise kullanılan malzeme ahşaptır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.
  • Parke fiyatları açısından laminat parke ile masif parke arasındadır.

 

Ayrıca daha detaylı bilgi almak için lamine parke yazımıza göz atabilirsiniz.

Parke Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Parke çeşitleri çok fazla olduğu için bu durum kararsızlıklara sebep olur. Bunun önüne geçmek için, parke seçerken dikkat etmeniz gerekenler;

Parke Rengi

Renk seçiminizde ne olursa olsun mobilyalarınızı hesaba katarak hareket edin. Seçtiğiniz mobilya veya aksesuarlara kontrast oluşturacak parkeler mekanı daha etkin gösterir ve aynı zamanda mobilyalarınızın daha güzel görünmesine yardımcı olur. Tıpkı mobilyalar gibi, duvar rengi veya duvar kaplamalarınızı önceden belirlemek, size parke seçiminizde büyük kolaylık sağlayacaktır.

Parkelerde renk seçimi de yine kullanım alanınız ve ihtiyaçlarınıza yönelik değişkenlik gösterir. Gri renkte parkeler ev ve iş yerlerinde modern bir atmosfer yaratır. Meşe tonlarındaki parkeler, yaşam alanlarınıza daha doğal ve sıcak bir hava katar. Açık renk parkeler yaşam alanlarınızı daha aydınlık gösterirken, koyu renkler daha karanlık bir atmosfer yaratır. Koyu renkli parkeler ile açık renkli mobilyaları birlikte kullanırsanız mekanınızda renk zıtlığı oluşturup hoş bir dekorasyon yapabilirsiniz.

Süpürgelik Rengi

Parkenin görünümünü daha güzel bir hale getirmek için parkelerde yakın tonlu renkler veya zıt renklerde yüksekliği fazla süpürgelikler seçmelisiniz. Genel mekan görünümünüze bu şekilde farklı bir hava oluşturabilirsiniz.

Kullanım Yoğunluğu ve Dayanıklılık

Parke seçiminde, diğer önemli etken kullanım alanıdır. Parke üretiminde ticari ve konut olmak üzere iki farklı parke sınıfı vardır. Parke uygulanılacak yerin üzerindeki insan trafiğine ve yerin durumuna göre belirlenir. Hareket hacmi yüksek olan mekanlarda üst sınıflar tercih edilirken, daha az hareket olan zeminlerde alt sınıflar kullanılmalıdır. 21 – 23 arası sınıflar konutlar için kullanılır, 31 – 33 arası sınıflar ise ticari alanlar için uygundur.

Parke kalınlığı, parkelerin dayanıklılığı açısından büyük önem taşır.

Konutlar İçin Parke Sınıfları

21.Sınıf (AC-1): Az yoğunluklu insan trafiğinin olduğu mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: yatak odası

22.Sınıf (AC-2): Orta yoğunluklu insan trafiğinin olduğu mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: oturma odası

23.Sınıf (AC-3): 21. Ve 22. sınıflara göre daha fazla yoğunluklu insan trafiğinin olduğu mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: koridor, mutfak

Ticari Mekanlar İçin Parke Sınıfları

31.Sınıf (AC-3): 23.sınıf parkeler ile aynı kalitededir. Az yoğunluklu insan trafiğinin olduğu ticari mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: Yoğun olmayan ofisler

32.Sınıf (AC-4): Orta yoğunluklu insan trafiğinin olduğu ticari mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: Ofisler, fazla kalabalık olmayan mağazalar

33.Sınıf (AC-5): Yüksek yoğunluklu insan trafiğinin olduğu ticari mekanlarda kullanılır. Örnek kullanım yeri: Kalabalık mağazalar, istasyonlar, hastaneler

Kilit Sistemleri

Parkelerin kalınlığından sonra kilit sistemleri de parkelerin ömrünü ve dayanıklılığını etkiler. Satın aldığınız parkelerin kilit sistemli olmasına ve bu sistemin dayanıklı olduğundan emin olmalısınız.

Sertifika

Seçtiğiniz parke modellerinin kalite ve güvencesinden emin olmak için, sertifikalarını inceleyebilirsiniz.

Garanti

Parke seçiminde garanti süreleri de önemli bir kriterdir.

Derzli Parke ve Derzsiz Parke

Derzli Parke Nedir?

Derzli parkelerde, plakaların birbiri ile birleştikleri bölgelerde V şeklinde 1 mm lik boşluklar vardır. Bu boşluklar seramiklerdeki gibi derz görüntüsü oluşturmaktadır. Burada unutulmaması gereken husus seramikler döşendikten sonra derz dolgusu harç ile yapılırken parkelerde böyle bir işlem yoktur. Derzli parke, fabrikasyon olarak bu şekilde üretilmektedir.

Derzli parke kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Derzlerin zarar görmemesi için mobilyaları itekleyerek değil kaldırıp taşımalısınız.

Temizlik yapılması konusunda derzsiz parke ile arasında bir fark yoktur. Nemli bez ile kolayca temizlik yapabilirsiniz.

Daha farklı, estetik ve hareketli bir dekorasyon için tercih edilebilir.

Derzsiz Parke Nedir?

Derzsiz parke, plakalarının birleşim bölgelerinde herhangi bir derz boşluğu olmayan, parke montajı yapıldığı zaman tek parça görünüme sahip olan parke türüdür.

Temizliği nemli bir bez yardımı ile kolayca yapılabilir.

Sade bir dekorasyon yapmak isterseniz dersiz parke türünü tercih edebilirsiniz. Derzsiz parke, klasik bir etki oluşturur.

Parke Üreticileri

Ülkemizde çok kaliteli parkeler üretilmektedir. Çamsan, Yıldız Entegre, Agt gibi markalar mekanlarınız için kaliteli ürünler üretmektedir.

Parke Fiyatları

Parke fiyatları konusunda proje bazlı çözümler üretmeyiz. Her türlü parke çeşitleri için uygulama yapmaktayız. 3 boyutlu bilgisayar ortamında, beğendiğiniz parke modellerinin çizimini yapıp sizlere sunumunu yapıyoruz. Böylece daha işin başındayken, işin bitmiş halini sizlere gösteriyoruz. Bu işlemler ile birlikte parke fiyatları için fiyat teklifimizi hazırlıyoruz.

3 thoughts on “Parke Çeşitleri ve Özellikleri”

  1. Geri bildirim: Lamine Parke Özellikleri - Lamine Parke Fiyatları

  2. Geri bildirim: Masif Parke - Masif Parke Fiyatları - LN Yapı

  3. Geri bildirim: Marküteri Parke ve Özellikleri - Nasıl Yapılır - LN YAPI

Yorumlar kapalı.

Hemen Arayın