İçindekiler
ToggleMasif Parke Nedir?
Zemin döşemesi için doğal ahşabın bir türüdür. Malzemenin tamamı ahşaptan tek parça halinde üretilmiş ise bu parkeye masif parke denir. Malzeme tek parçadan oluşur, kaplaması bulunmaz. İlk kullanılan parke türüdür. Geleneksel parke olarak da isimlendirilir.
Uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 16-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile oluşturulur. Uygulama aşaması uzun ve zahmetlidir. Zeminin düzgün olması gereklidir. Diğer parke çeşitlerine göre hatayı telafi etmesi zordur. Doğal ağaçtan bir malzemedir.
Uygulanma aşamasında nitelikli işgücü gerektirir. Uygulama işleminde 16-18 mm kalınlıklarda 3-13 cm enlerde 20-100 cm boylarda gibi boyutlardaki parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır, boşluklar varsa zımpara tozu ve vernik karışımı ile ek yerlerin de rötuşlanır, kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.
Masif parke, diğer parke türlerine göre pahalı olmasına karşın uzun ömürlüdür. Parkenin ömrü binanın ömrü ile paralellik gösterir.
Ayrıca diğer parke türleri hakkında bilgiler almak isterseniz parke çeşitleri ve özellikleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Avantajları
- Doğal, sağlıklı, estetiktir.
- Ahşabın güzelliğini daha iyi yansıtır.
- Isı ve ses yalıtımı sağlar.
- Doğal gözeneklerinden dolayı malzemenin nefes alma özelliği vardır.
- Parke üzerinde sistire yapılabilir. ( Sistire, ahşap olan yer döşemelerinin zımparalanmasına, parke aralarındaki boşlukların doldurulup yüzeyin pürüzsüz hale getirilerek parkenin parlatılması işlemine denir. Sistire, sistire makinesi ile yapılır.)
- Kullanıma bağlı olarak 5 yılda bir sistire yapılırsa parkenin en az ömrü 40 yıl olabilir. Sistire işlemi sonucunda ilk günkü halini alabilir. Masif parke fiyatları pahalı olsa da daha uzun süre kullanılır.
Dezavantajları
- Masif parke fiyatları diğer parkelere göre daha pahalıdır.
- Parke yapılacak zemin oldukça düzgün olmalıdır.
- Uygulama süresi uzundur. Uygulama yapılacak alana masif parke önceden getirilerek ortamın hava ve nemine alıştırılması gerekir. (10-15 gün) Parkenin döşenmesi, sistire işlemleri de uygulama süresini artırır. (5-7 gün)
- Nem ve ısı değişimlerine dikkat edilmesi gerekir.
Masif Parkenin Bakımı Ve Kullanımı Nasıldır?
Nemli bir bezle silinmesi yeterlidir. Başka hiç bir bakım gerektirmez.
Cilası yapılan parke çok uzun yıllar cila işlemi istemez. Mobilyaların verdiği zarardan çok etkilenmez. Evlerde normal sertlikte cila kullanılırken iş yerlerinde sert trafik cilalar kullanılarak bozulması ve çizilmesi önlenir.
Parkenin mobilya taşınmasında ve çekerken çizilmemesi için, kaldırarak taşıma veya altlarına tabanlık kullanılması önerilir.
Genellikle açık renk parkelere parlak, koyu renk parkelerde ise mat cila uygulanır. Böylelikle parkenin doğal görüntüsü, içindeki damarlar en ince ayrıntılarına kadar görünmüş olur.
Cilası aşınmış, zamanla çizilmiş olan parkelere istenildiği kadar zımparalama işlemi ve cila işlemi yapılabilir.
Sistire yani zımparalama işlemini, işinin ehli kişilerce yapılması gerekmektedir. Bu işlem doğru yapılmazsa cilada dalgalanmalar oluşur. Bu durum parkede istenmeyen kusurlar meydana getirir.
Masif Parke Fiyatları
Anahtar teslim ve proje bazlı çözümler sunmaktayız. Masif parke fiyatları için bize ulaşın ve ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanarak bilgi alabilirsiniz.
Ülkemizdeki bazı parke üreticileri Şerifoğlu Parke, Abant Parke ve Dendro Parke.
Geri bildirim: Parke Çeşitleri ve Özellikleri - Derzli Parke, Derzsiz Parke