İçindekiler
ToggleLaminat Parke Nedir?
Parke modellerinden laminant parke, üzerindeki ilk kat malzeme kağıdın matbaada istenilen desenlerde ve renkte reçine emdirilmesi ile elde edilen kaplamadır
Laminat, matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda reçine emdirilmesi ile elde edilen döşeme malzemesidir. Reçine emdirme işlemi kâğıt emprenyeleme olarak da adlandırılır. Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kâğıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir.
Ağaç görünümlüdür sentetik malzemedir fakat doğal ağaç değildir.
Laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan 7-8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir.
Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen ebatlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez.
Laminant parke fiyatları ekonomiktir ve kolay uygulamaları ve hızlı olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan dekoratif zemin kaplamasıdır. Diğer parke fiyatlarına göre en iyi üründür.
4 farklı tabakanın bir araya getirilerek preslenmesi sonucu elde edilmiş kompozit bir malzemedir.
Ayrıca diğer parke türleri hakkında bilgiler almak isterseniz parke çeşitleri ve özellikleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Laminat Parke Katmanları
Üst kaplama: En üstte katta bulunan kaplama, parkenin aşınma, çizilme ve darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Bu kaplama selülozik esaslı, içinde alüminyum oksit parçaları konulmuş koruyucu film ile oluşturulur.
Desenli Kağıt Tabaka: Parkemize desenini ve rengini veren tabaka budur. Sonsuz renk ve desen ile üretilen bu malzeme olarak kaliteli odun kağıdı kullanılan film tabakadır.
Preslenmiş Sert Ahşap Lifli Levha: Parkenin ana gövdesini oluşturan tabakadır. Suya ve neme dayanıklı HDF veya MDF ahşap liflerinin özel tutkallar ile yüksek basınç ve yoğunlukta preslenmesiyle elde edilmiş.
Alt Kaplama: Parkenin dengeli, düz ve formunda kalmasını sağlayan rutubete karşı dayanıklı özel melamin parkemizin en alt tabakadır.
Laminat Parkenin Avantajları ve Dezavantajları
Laminat Parkenin Avantajları
- Güneşe dayanıklıdır, solma yapmaz.
- Üst katmanda bulunan cila tabakasından dolayı çizilmeye karşı dayanıklıdır.
- Laminant parkede desenli kağıt tabaka bulunduğu için istenilen renk, desen ve modelde üretilebilir.
- Boya ve vernik istemez. Bakım ihtiyacı yoktur.
- Temizliği kolaydır. Tozunu süpürge ve nemli bezle almak yeterli olur.
- Diğer parkelere göre laminat olanların fiyatları daha uygundur.
- Montajı kolaydır.
- Darbelere, temizlik ürünlerine karşı dayanıklıdır. Evlerde kişisel kullanım dışında ofis ve iş yerleri için de uygun bir seçenektir.
- Neme karşı daha dayanıklıdır.
- Alttan ısıtma olan yerler için uygundur.
Laminat Parkenin Dezavantajları
- Doğal bir malzeme değildir. Doğal ahşabın özelliklerini ve güzelliklerini tam yansıtamaz.
- Hava geçirgenlik özelliği yoktur.
- Doğal bir malzeme olmadığı için sağlık açısından değerlendirilmesi gerekir.
- Parkede onarım yapılamaz. Sorunlu bölgeyi tamir etmek için parkenin hasarlı kısmına kadar sökülmesi gerekir.
Laminat Parkenin Özellikleri
- Fiyatları diğer parke fiyatlarına göre çok daha uygundur.
- Bakımı daha kolaydır. Masif parke gibi diğer seçeneklerine göre daha az bakım ister.
- Renk, desen ve doku çeşidi çok fazla olduğu için bu parke çeşidi her tür zevke hitap edebilir.
- Aşınmalardan, çizilmelerden, ısıdan, sigara yanıklarından, darbelerden, güneş ışıklarından etkilenmezler.
- Kalabalığın çok olduğu yerler için de çok uygundur. Uzun süreler kullanıma izin verir.
Laminat Parke Çeşitleri
- HPL yüksek basınç laminatları
- CPL sürekli basınç laminatları
- DPL direkt preslenen laminatları
HPL grubuna giren bu parkeler termoset reçinesi ile işlem görürler. Termoset esaslı reçinelerin ısı ve basınçla oluşmasının sebebi sonradan bu parkelerin ısıdan etkilenmeyip, ısıya dayanıklı olmalarını sağlar. Parke modellerinden laminant olanlarda tüm filimler bu malzeme ile işlem görür.
Laminat Parke Kalınlığı Nedir?
6 mm ile başlayan kalınlıkta olup, 8mm, 10 mm, 12mm 14 mm kalınlığa kadar erişirler. Parkede önemli olan kalınlık değil yoğunluğudur. Laminant parke sıkıştırma talaştan yapılır. Parkenin üzerinde alt sağlamlık derecesi yazmaktadır. 5.1 küpte ne kadar HDP kalınlığı olduğu belirtilir. Bu malzemenin kalitesini belirler.
Laminat Parkenin Uygulaması
Döşemesi çok hızlı olan bir parkedir.
Altına ebadında bir naylon serilir. Bu naylon parkeyi alttan gelen nemden korumayı sağlar.
Üzerine bir şilte serilir, bu şilte parkenin daha rahat döşenmesini sağlarken ısı ve ses yalıtımı da yapar.
Üzerine laminat parke döşemesi yapılır. Çok hızlı bir şekilde döşenen parkeler takoz yardımı ile döşenir.
Döşeme işlemi bittikten sonra oda kenarları parke ve duvar ara boşlukları tutkal ile iyice doldurulur. Bu işlem sayesinde oda duvarlarında oluşan nem ve suyun parkeye gelmesi önlenir.
Döşenen parkenin kenarlarına onunla aynı renkte veya farklı renklerde ve desende olan süpürgelikler çakılır.
Laminat Parke Şilte Kalınlığı
Bu kalınlık tamamen yer zemininin durumuna bakarak belirlenir. Eğer önceden zeminde masif parke var ve o parke sökülmeden onun üzerine döşenecekse, alttaki parke hava alamayacağı için zamanla kabarmasına neden olacağı için buraya döşenecek beyaz şiltenin 2mm kalınlığında olması yeterlidir.
Laminat parke altına döşenen şilte ne kadar kalın olursa parkenizde esnemeler o derece fazla olur. Bu da parkenizin garanti kapsamına girmesini engeller. Kalınlık ne kadar ince olursa parkenizde esnemeler olmaz ve parkeniz daha uzun dayanır. Bu yüzdende 5mm üzeri olan şilte kalınlıkları sakıncalıdır. Altında sadece zemin var ise önerilen kalınlık 5 mm dir.
Laminat Parke Fiyatları
Anahtar teslim ve proje bazlı çözümler sunmaktayız. Laminat parke fiyatları için bize ulaşın ve ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanarak bilgi alabilirsiniz.
Ülkemizdeki bazı parke üreticileri Kastamonu Entegre Parke, AGT Parke, Çamsan Parke.