Villa yaptırmaya ya da içini sıfırdan yenilemeye karar verdiyseniz villa iç tasarımının zevklerinize uygun ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde olduğundan emin olmanız büyük önem taşır. Bunun için nasıl bir villa planı ve dekorasyonu istediğinizi önceden kafanızda netleştirdiğinizde tüm süreci daha sorunsuz atlatabilirsiniz.
Bu yazımızda villa içi yaptırırken veya yenilerken izlemeniz gereken aşamaları, dikkat etmeniz gereken şeylerle birlikte derledik.
İçindekiler
Toggle1. Villa İç Tasarım Stilinizi Belirleyin
Villa yaptırmaya ya da yenilemeye karar verdiğinizde her şeyden önce karar vermeniz gereken şey kendi stilinizdir. Belirli bir stil içerisinde yol izlemek, villanızdaki her şeyin birbiriyle uyum içerisinde olmasını sağlayacaktır.
Stilinizin ne olduğunu bilmiyorsanız Mimari Tasarım Stilleri yazımıza göz atabilirsiniz. Birlikte çalışacağınız mimara da bu konuda danışıp birlikte karar vermenizi öneririz.
2. İhtiyaçlarınızı Belirleyip Villanızı Fonksiyonelleştirin
Her köşesinin ince düşünülüp tasarlandığı bir villa maksimum konfor alanı demektir. İhtiyaçlarınıza uygun olarak villanızda olmasını istediğiniz fonksiyonel alanlara karar verip bir liste oluşturup mimarınızla birlikte hangilerinin hayata geçirilebilir olduğunu ve nasıl yapılabileceğini belirleyebilirsiniz.
Bu ihtiyaçlarınız hobi odası, giyinme odası, çamaşır odası, kiler dolabı, kütüphane, çocuk aktivite odası, spor alanı gibi şeyler olabilir. Bu tamamen sizin yaşam stilinize göre değişkenlik gösterir. Size uygun ev planını bu aşamada tamamlamalısınız. Bu alanları tasarlarken evin genel tasarım konseptine uygun ve şık bir şekilde dizayn edilmesi önemlidir.
3. Villa İçi Merdiven Dekorasyonu Seçimini Yapın
Merdiven villalarda fonksiyonel olarak olmazsa olmaz öğelerden biri olmasına ek olarak bulunduğu ortama karakter katar. İyi tasarlanmış bir merdiven bulunduğu ortamın stilini destekler. Ayrıca merdiven altı vestiyer, kiler dolapları, kütüphaneler gibi gizli merdiven altı mobilyaları ile ek depolama alanlı elde edebilirsiniz.
İç mekan merdivenleri hakkında merak ettiğiniz diğer bilgiler için ahşap merdiven yazımıza göz atabilirsiniz.
4. Villa Tasarımında Doğal Işık ve Aydınlatmayı Belirleyin
Stilinizi belirlediniz, ev planını oluşturdunuz şimdi sıra villanızda ne kadar doğal ışığa ve aydınlatmaya ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeye geldi. Her odanın ışık ihtiyacını netleştirdikten sonra sonra doğal ışık için pencere sayısına ve büyüklüğüne mimarınızla birlikte karar verebilirsiniz. Yine aynı şekilde elektrikli aydınlatma sistemi de uzman bir kişiyle odanın büyüklüğüne ve kullanılacak aydınlatmanın gücüne göre hesaplar yapılarak belirlenmeli.
5. Villa İç Dizaynında Malzeme Listesi Oluşturun
Tasarım ve dekorasyonun hem en keyifli hem de en çok zorlanılan aşaması malzeme ve renk seçimi aşamasıdır. Bu kısma kadar geldiğinizde piyasada tüm malzemeler için sayısız seçenek olduğunu göreceksiniz. Aslında bu durum istediğiniz sonuca ulaşmanız için yararlı olsa da bazen çok yakın seçenekler arasında kaybolabilirsiniz.
Seramik, parke, kaplamalar gibi malzemelerin tercihini yaparken özelliklerini iyi sorgulayıp avantajlarını ve dezavantajlarını öğrenmeniz diğer malzemeler ile karşılaştırma yapıp arasında tercih yapabilmenizi kolaylaştırır. Mimarınız da bu süreçte size hangisinin uygun olacağı konusunda yardım edecektir.
7. Villa Mobilyalarını Tamamlayın
Mutfak ve banyo dolapları, gardırop, vestiyer, TV ünitesi, yemek odası takımı gibi mobilyalara karar verdiğiniz aşamadır. Villanızda uzun seneler kullanacağınız bu mobilyaları size özel tasarım ürünler olarak yaptırarak enverimli sonucu elde edebilirsiniz. Özellikle mutfak, banyo ve giyinme odası dolaplarınızı ihtiyaçlarınıza özel yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu aşamada bir mimar ile çalışıp 3 boyutlu çizimini yaptırıp bitmiş halini görerek ilerlemeniz istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanızı engeller.
Mobilya tasarımı konusunda kafanıza takılanlar için 3 Boyutlu Mobilya Tasarımı sayfamızı inceleyebilirsiniz
Eğer özel tasarım yaptırmak için vakit ve bütçe ayırmak istemiyorsanız hazır mobilyalardan alabilirsiniz. Bu durumda da kullanacağınız yerlerin ölçüsünü iyi alıp ideal boyutlarda ve tarzınıza en uygun mobilyaları tercih etmelisiniz.
8. Balkonlu ve Teraslı Villalar için Düzenlemeler Yapın
Villanızın balkon ve terasını daha fazla vakit geçireceğiniz keyifli alanlar haline getirebilirsiniz. Dört mevsim vakit geçirebilmeniz için açılıp kapanabilen sistemler kullanabilirsiniz. Konforlu oturma alanları ile donatıp, barbekü köşesi ekleyebilir veya canlı bitkilerle dekore edip bir kış bahçesi oluşturabilirsiniz. Bu tamamen sizin nasıl vakit geçirmek istediğinize göre değişecektir. Işıklandırma sistemi de oldukça önemlidir. Genellikle sıcak tonlu loş ışıklandırmalar bu alanlarda daha çok tercih edilir.
9. Villa İç Dekorasyonunda Bitkileri Belirleyin
Birkiler bulundukları ortama sıcaklık ve sakinlik katar. Yeri ve büyüklüğü iyi belirlenmiş bitkiler ise villa dekorasyonunda fark yaratır. Yoğun çalışma şartları, sık seyahat etme gibi sebeplerle canlı bitkilerin bakımında sorun yaşıyorsanız yapay bitkilerle de aynı görsel etkiyi yakalayabilirsiniz. Fakat böyle bir probleminiz yoksa bitkilerin bakımıyla ilgilenmek ve toprakla uğraşmak zihinsel bir dinginlik yakalamak için ideal bir aktivite olduğundan canlı bitkileri tercih etmenizi öneririz.
10. Villa Sanatsal Dokunuşları ve Aksesuarlar ile Tasarımı Sonlandırın
Villanızın yenileme işlerini bitirdiğinizde aksesuarlar ve sanatsal parçalar ile tamamlamadığınızda tasarım kendini gösteremez. Bu parçaları eklemek kişiliğinizi, zevklerinizi ve vizyonuzu daha belirgin şekilde yansıtmanızı sağlar. O yüzden yerel zanaatkarlardan alacağınız küçük eserler, duvarları süsleyeceğiniz tablolar, yerlede kullanacağınız el yapımı halı ve kilimler ortamı tamamen değiştirip güzelleştirecektir.
Bu aşamayı da tamamladıktan sonra villanızın keyfini doyasıya çıkarmaya hazırsınız demektir.
Villa Dekorasyonu İçin Ücretsiz Keşif ve Projelendirme
Mimarımızla birlikte ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve size özel bir fiyat teklifi hazırlayabiliriz. Ücretsiz keşif hizmetimizden yararlanmak için aşağıdaki iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.